REPORTAGE - INSPIRATION

Elitfönster: ”Vi fortsätter att utveckla bolaget”

När det byggs färre hus beställs det också färre fönster. Sveriges ledande fönsterproducent Elitfönster känner av krisen, men står stadigt och tänker långsiktigt: "Tappar vi anställda, tappar vi ovärderlig kompetens", säger vd Jonas Hernborg.

6 september 2023
Elitförnsters vd Jonas Hernborg och skyddsombudet Kalle Bogar.
4. För Jonas Hernborg, vd, och Kalle Bogar var det viktigt att ge de 120 varslade medarbetarna besked så tidigt som möjligt. Många har redan hittat ny sysselsättning. Foto: OTW

Text: Sofia Zetterman 

Elitfönsters vd Jonas Hernborg välkomnar i nyrenoverade ljusa lokaler i hjärtat av Vetlanda, där två fabriker ska slås ihop till en. Grunden till framgångssagan lades redan 1924, när Lenhovda Snickerifabrik startades av några lokala bönder. Sedan 1953 är de specialiserade på hållbar fönstertillverkning och i dag har de över 900 återförsäljare och erbjuder ofattbara 19 miljarder olika fönsterkombinationer. Runda som fyrkantiga, med eller utan specialspröjs eller UV-skydd, och i alla tänkbara färgnyanser. Med snart 100 års erfarenhet och 30 års garanti på sina produkter är fönsterproducenten Elitfönster en pålitlig leverantör, också i sämre tider. 

Ändå beskriver vd Jonas Hernborg läget i fönsterbranschen som ”den värsta situationen sedan 90-talet”. För när byggindustrin går neråt och räntorna klättrar uppåt, dippar även fönsterindustrin. Eftersom Elitfönster dessutom kan ha priser låsta i långa byggkontrakt, så innebär prishöjningarna att vinstmarginalen har påverkats under perioden. 

– Under pandemin uppstod materialbrist med kostsamma förseningar som följd. Det blev också tidigt enorma prishöjningar i träbranschen, och glastillverkningen påverkades sedan av bristen på gas i Europa, förklarar Jonas Hernborg, medan han guidar genom fabriken i Vetlanda där fönstren tillverkas. 

Men den småländska fönstergiganten står stadigt genom krisen.  

– Rent ekonomiskt klarar vi kortsiktigt en dipp i marknaden som bolag. Men när vi tappar anställda så tappar vi också ovärderlig kompetens – utöver att det är tråkigt på ett personligt plan, säger Jonas Hernborg. 

Linne Gillsand, 28, har jobbat på Elitfönster i åtta år och är inte orolig för sitt jobb. Men nästan hälften av kollegorna på hennes avdelning försvinner.

I juni varslades 120 medarbetare i produktionen och 45 tjänstemän i Vetlanda och Lenhovda. För skyddsombudet Kalle Bogar var det viktigt att det gjordes innan semestern, för att ge de berörda medarbetarna möjlighet att kolla efter nya jobb eller söka utbildningar under sommaren. 

– Många är oroliga, även om det har det lagt sig lite. En del antog erbjudandet om tidig pension, en del har redan skaffat nya jobb i till exempel metallindustrin här och andra har börjat plugga. 

Kalle Bogar började själv som målarlärling här för 43 år sedan. Som huvudskyddsombud värnar han om de över 900 medarbetarnas bästa. Han har varit med vid tidigare kriser, både på 1990-talet och 2008. 

– Man ska satsa när det går dåligt, för när det vänder uppåt igen gäller det att vara med på tåget, förklarar Kalle Bogar, som även är vice klubbordförande i GS-facket. 

Och satsar gör Elitfönster: sedan Jonas Hernborg tillträdde som vd 2019 har de årligen investerat mellan 60 och 70 miljoner kronor. Den närmaste tiden – mitt i lågkonjunkturen – gör Elitfönster investeringar på mer än 110 miljoner kronor i bland annat nya maskiner för att uppdatera måleriet och aluminiumbearbetningen. De två fabrikerna i Vetlanda slås ihop till en för att sänka kostnaderna, öka effektiviteten och kapaciteten. För att få bättre kontroll över processer och kvalitet har Elitfönster också tagit hem it-avdelningen och produktion av exempelvis aluminiumdetaljer under de senaste åren. 

– Det är lättare att genomföra stora förändringar i verksamheten när vi har låga volymer och det är också ett sätt att övervintra. Vår personal får delvis nya roller när vi slår ihop fabrikerna. Vi investerar för framtiden och utvecklar nya bättre produkter inför nästa år: snyggare, mer energieffektiva fönster med bättre prestanda och lägre koldioxidavtryck.  

Men fönster är minst sagt sällanköp. 

Du byter hus, bil och kanske make eller maka oftare på en livstid än fönster, skojar Jonas Hernborg. 

Själv tror han på ett fortsatt tufft 2024, men att det sedan vänder uppåt. 

– Räntan kommer stabilisera sig, jag är positiv och tror att ekonomin i byggbranschen följer efter. Som bolag står vi starka och det finns ett underliggande behov av bostäder. Befolkningen har ökat och det finns också ett stort renoveringsbehov av flerbostadshus i Sverige.  

Ytterligare en anledning till framtida fönsterbyten är den långsiktiga omställningen till ett mer hållbart samhälle som ställer krav på bättre energihushållning. På en äldre villa med tvåglasfönster försvinner en tredjedel av husets värme genom skalet, så att byta fönster sparar både energi och pengar.  

När byggtrenden vänder vill Elitfönster vara redo. 

– Vår strategi är att hålla i plånboken och inte slösa pengar, men samtidigt investera på rätt sätt. Vi får inte tappa det strategiska, långsiktiga arbetet och få panik, utan måste fortsätta att utveckla företaget. Det är de starka företagen som överlever krisen – och vi är ett finansiellt stabilt bolag, säger Jonas Hernborg. 

Fakta - Jonas Hernborgs kristips
  1. Håll i pengarna. Titta inte bara på resultatet utan även på likviditeten. 
  2. Kommunicera mera. Det är än viktigare i kris. Var öppen internt om läget och ta gärna facket till hjälp. 
  3. Ha en god dialog med kundsidan. Se till att säkra pengarna och ta garantier på orderpengarna. 
  4. Se över era omkostnader och försök minska de som är stora och fasta. 
  5. Var rädd om dina medarbetare. Det är viktigt att inte tappa kompetens i byggbranschen, det tar lång tid att lära upp folk.