NYHET - KOMPETENSFÖRSÖRJNING, BOSTADSPOLITIK, EKONOMI & KONJUNKTUR

Kompetensflykten oroar TMF:s vd – kommenterar den utmanade byggbranschen i Aftonbladet och P4 Extra

Nästan alla siffror pekar nedåt för byggindustrin och det är en enormt pressad bransch just nu. I veckan kom nyheten att trähustillverkaren Anebyhus lämnat in en konkursansökan. TMF:s vd David Johnsson är orolig över utvecklingen – inte minst i långa perspektivet: ”Människor sägs upp i en övrigt ganska god arbetsmarknad. Det leder till en betydande kompetensflykt i hela branschen”, säger han till Aftonbladet. Hör även inslag i P4 Extra.

1 september 2023
David Johnsson
Foto: Juliana Fälldin

I intervjun med Aftonbladet kommenterar Trä- och Möbelföretagens vd utvecklingen och de negativa sifforna och han betonar det allvarliga läget:

- Det är jättetufft för hela bostadsbyggarsektorn. För alla som bygger bostäder är det totalt stopp.

Enligt David Johnsson är anledningen höjda räntor och dyrare levnadskostnader.

- Folk är försiktiga. Man drar sig från att göra livets största affär. Det är osäkert hur det blir med energipriserna och vi har krig i närområdet. Sammantaget är det en perfekt storm.

TMF:s vd betonar inte minst konsekvensen i det långa perspektivet.

- Människor sägs upp i en övrigt ganska god arbetsmarknad. Det leder till en betydande kompetensflykt i hela branschen. Det är inte säkert att folk vill komma tillbaka sedan. Ur ett samhälleligt perspektiv är det så att vi behöver 60 000 nya bostäder varje år, annars har folk ingenstans att bo. Det blir en svår ekvation att lösa, säger David Johnsson.

Enligt TMF:s uppskattningar har mellan 10 och 15 procent blivit varslade i branschen.

– Det är en försiktig bedömning som vi har gjort, säger David Johnsson i en intervju med Tidningen Näringslivet. Det innefattar inte att de som avslutar bemanningsuppdrag eller visstidsanställningar. Så sannolikt är det långt fler som blivit av med sitt arbete än vad vi kan säga.

–Många bolag är inne på tredje rundan varsel. Det känns som att det har varit svårt för branschen ganska länge nu. Jag tror också att underleverantörsleden är i riskzonen.

I juni bjöd bostadsminister Andreas Carlson in till ett möte för att diskutera tänkbara förslag och lösningar på bostadskrisen i landet. David Johnsson, vd för TMF, var en av de som närvarade och beskriver mötet som konstruktivt.

– Nästan alla medverkande framförde att det nu är ett bra läge att genomföra strukturreformer kring regelverk för byggande och förenklingar vad gäller finansieringsfrågan och markfrågan.

– Det kommer att vända. Och då blir resan uppåt mycket snabbare om strukturreformerna finns på plats. Därför väntar vi nu med spänning på vad höstbudgeten kommer att innehålla.

Anebyhus vd, Fredrik Anheim, menar att det idag saknas marknadsförutsättningar för att bygga nya bostäder.

– Det har varit en branschpraxis att man har haft långa fasta avtal med kunderna för att konsumenterna ska känna sig trygga. Och det är ju i grunden rätt men för oss har det inneburit att vi i princip levererat hus fast vi förlorar pengar på dem, säger han till Tidningen Näringslivet.

– Jag tror att det är många i branschen som har det väldigt tufft nu. I det här läget tror jag att regeringen behöver fundera på hur man kan stötta, till exempel genom att ta bort byggmomsen eller återinföra investeringsbidragen.

Hör inslaget i P4 Extra

P4 Extra med Erik Blix - (43 minuter in i programmet)

Läs artiklarna i sin helhet - i Aftonbladet och Tidningen Näringslivet

Konkurser byggbranschen – spås nattsvart framtid (aftonbladet.se)

Nu sänks hans företag: ”Lider med alla som blir av med sina jobb” | Tidningen Näringslivet (tn.se)