Gärsnäs visar vägen med svenskt trä
Stolen Ronja, designad av David Ericsson, är en funktionell liten stol som framhäver träet den är gjord av. Virket hämtas in och sågas inte långt från Gärsnäsfabriken på Österlen, vilket skapar en direkt kedja mellan skog och stol. Med den nya Ronjasatsningen vill Gärsnäs visa möjligheterna med svenskt trä och vägen mot minskade klimatavtryck.
Det svenska bokträdet, som är Ronja är tillverkad av, köper Gärsnäs från närliggande skogsbolag i södra Sverige. Timmerstockarna transporteras därefter till bruket i Skettilljunga och torkas sedan för möbelbruk i brukets torkanläggning i 36–40 dagar.
Konceptet för Ronja är framtaget av Gärsnäs som del av en hållbarhetssatsning. Stolen är gjord av lokalt virke, sågad på ett närliggande bruk och tillverkad i Gärsnäs fabrik. Magnus Eriksson, vd på Gärsnäs AB, menar att genom att använda svenska råvaror och kortare transporter kan man minska stolens klimatavtryck.
Med den nya satsningen vill Gärsnäs ta ett första steg mot att använda svenskt trä. Petra Mattson, hållbarhetschef på Gärsnäs, ser fram emot en spännande framtid där möbelföretag i större utsträckning samarbetar med skogsföretag och skogsägare, eftersom det finns stora vinster att göra för de som använder lokalt virke.
Ronjas design och tillverkning visar på möjligheterna med lokalt virke. Stolen är enkel, okomplicerad och det är träet som står i centrum.
– David Ericsson, designer.
– Ronja är ingen vanlig stol, den markerar snarare starten på en process för Gärsnäs att använda mer inhemska, närproducerade råvaror. Vi gör en insats som förhoppningsvis kommer att leda till att svenskt trä kommer att användas i många fler av våra möbler. Huvudtanken är att bilda en lokal försörjningskedja som börjar med bokträdet – ett fantastiskt hårt trä som lämpar sig bra för möbler”, säger Dag Klockby, delägare i Gärsnäs AB.