NYHET - EU

Ny EU-reglering ska minska utsläpp av formaldehyd

I ett steg mot ökad konsumentsäkerhet och hälsosammare produkter har EU infört ny reglering gällande utsläpp av formaldehyd. Genom Kommissionens förordning (EU) 2023/1464, som ändrar bilaga XVII till förordning (EG) nr 1907/2006, strävar EU efter att skapa en säkrare och mer hälsosam konsumtionsmiljö. Denna förordning publicerades i EU:s officiella tidning den 14 juli 2023 och kommer att träda i kraft den 3 augusti samma år.

26 juli 2023
Klimat-och Miljö - header 2000x2000
Foto: TMF

Från och med den 6 augusti 2026 blir det förbjudet att sälja möbler och träbaserade produkter som innehåller formaldehyd och ämnen som släpper ut formaldehyd, om det överstiger 0,062 mg/m3, enligt kammarmätningsmetoder.  Gränsvärdet motsvarar det som kallas för "halva E1". För övriga produkter kommer gränsvärdet vara något högre, nämligen 0,080 mg/m3. Det görs dock ett undantag för produkter där formaldehyd förekommer naturligt i materialet, som till exempel rent trä utan tillsats av ämnen som avger formaldehyd, som lim eller lack. Även begagnade produkter kommer att undantas.  

För att säkerställa en effektiv implementering av regleringen och kunna ge tydliga direktiv för berörda parter, har europeiska kemikaliemyndigheten ECHA fått i uppdrag att ta fram vägledande dokument. Intressenter, inklusive företrädare för branschen, uppmanas att delta i arbetet tillsammans med ECHA, för att lyfta specifika frågor och tillhandahålla teknisk expertis. TMF, Trä- och Möbelföretagen deltar inom ramen för samarbetet med EFIC, European Furniture Industries Confederation. 

- Vi hoppas att många av våra medlemsföretag nu bekantar sig med regleringen och vidtar nödvändiga åtgärder för att säkerställa efterlevnad under den treåriga övergångsperioden fram till augusti 2026. Detta kan göras genom dialog med leverantörer av lim, lack, skivmaterial och andra insatsvaror som innehåller formaldehyd, säger Robin Ljungar, hållbarhetschef på TMF.

Vilka konsekvenser regleringen kommer att få i praktiken för TMF:s medlemsföretag, återstår att se.

- Att mäta alla typer av produkter i stor skala kan vara opraktiskt, och det krävs metoder för att mäta eller uppskatta utsläppet av formaldehyd från de komponenter eller insatsvaror som används i tillverkningen av produkterna. Om produkterna inte aktivt tillsatts med ämnen som innehåller formaldehyd, borde kravet på mätning helt utebli. Här kommer de kommande vägledningsdokumenten från ECHA att spela en avgörande roll, säger Robin Ljungar.

 

Läs mer om regleringen.