Massiv kritik från näringslivet mot regeringens inskränkningar i arbetskraftsinvandringen
Tidöpartierna enades inför regeringsbildningen om att införa ett lönegolv för arbetskraftsinvandrare. Om förslaget blir verklighet skulle svenska skatteintäkter minska med fem miljarder – ett scenario som riskerar att slå hårt mot svenska företag konstaterar Svenskt Näringsliv i en ny studie.
– Arbetskraftsinvandringen till Sverige 2022 motsvarade ett bidrag till svensk BNP på 43 miljarder kronor. Man bör därför vara medveten om att regleringar som syftar till att minska arbetskraftsinvandringen riskerar att medföra betydande samhällsekonomiska kostnader, säger forskaren Jonas Öhlin till TN, som har granskat vad arbetskraftsinvandring betyder för Sverige.
Förslaget om att höja lönegolvet slår brett i alla branscher, vilket är förödande konstaterar stora delar av näringslivet som TN har pratat med. Robert Petersson, vd på TMF:s medlemsföretag Kinnarps, är kritisk till förslaget som kommer leda till sämre förutsättningar för att säkerställa företagets kompetensbehov.
– Säg att vi har en talangfull person som har gått en utbildning i Sverige. Om den då kommer från ett icke EU-land så blir det svårt att anställa. Det är ju bara att kolla på ingångslönerna – du ligger ju oftast inte på det ens efter avancerade akademiska studier. Det är en grupp som drabbas. Det är ett felaktigt sätt att reglera frågan på. Vi har kollektivavtal med lönespridning. Det måste vara de som råder, som en ren principsak, säger Robert Petersson till TN.
Trots företagens protester har regeringen och samarbetspartiet Sverigedemokraterna tagit ett första steg genom att kraftigt höja försörjningskravet till 26 500 kronor från och med oktober i år. En utredare ska ta fram förslag om ett lönegolv motsvarande medianlönen som ska presenteras i början av nästa år.
TMF har riktad skarp kritik mot förslaget, senast i ett remissvar tillsammans med Industriarbetsgivarna (IA) och Innovations- och kemiindustrierna (IKEM)
– Förslaget är ett direkt ingrepp i den svenska lönebildningsmodellen och kommer ha negativ inverkan på industrins internationella konkurrenskraft, säger David Johnsson, vd på TMF.
Relevanta artiklar:
”Nya regler hotar träindustrin”
TMF: Nytt regelverk för arbetskraftsinvandring hotar svensk industri
TMF om arbetskraftsinvandringsförslag: ”Ingrepp i den svenska lönebildningsmodellen”