Cirkulär design i fokus för TMF:s hållbarhetsnätverk
Den 30 maj träffades TMF:s hållbarhetsnätverk för tredje gången på Träcentrum i Nässjö. Över 50 deltagare från 42 företag var på plats för att utbyta värdefulla erfarenheter och diskutera cirkulär design med fokus på inspiration och kunskapsutbyte.
– Syftet med nätverket är att skapa en mötesplats för våra medlemsföretag med fokus på hållbarhet och självklart öka kunskapen och inspirera. Det var berikande och roligt att få vara på plats och diskutera möjligheter och utmaningar i den cirkulära logiken, säger Robin Ljungar, hållbarhetschef på TMF.
Robin Ljungar inledde dagen med en övergripande dragning om cirkulär ekonomi för trä- och möbelbranschen. Sedan följde flera inspirationsföreläsningar från TMF:s medlemsföretag Flokk, Elitfönster och Välinge Innovation som länge legat i framkant i den cirkulära design- och produktutvecklingen. Särskilt inbjudna Professor Mattias Lindahl från Linköpings universitet gav en historisk exposé från industrialismens barndom till dagens politik och standardisering. Han betonade också den viktiga roll som forskning har i den omfattande omställningen till en cirkulär och hållbar ekonomi.
Dagen avslutades med workshop där deltagarna fick diskutera sina möjligheter och utmaningar i den cirkulära logiken – och hur man ska kunna skapa kundvärde som konkurrerar ut det linjära.
– Affärsnyttan i den cirkulära logiken ligger mycket i att göra rätt från början – redan i designfasen måste man ta höjd för att utveckla produkter för den cirkulära logiken. De företag som lyckas kombinera affärsmässighet med resurseffektivitet kommer att vara framgångsrika. Det känns så roligt att vi på TMF kan samla och dela så mycket kunskap på området, säger Robin Ljungar.
Som tack för sin medverkan fick talarna en gåva i form av en donation till organisationen The Ocean Cleanup – en ideell miljöingenjörsorganisation som utvecklar teknik för att utvinna plastföroreningar från haven.