EXPERT - OPINION

Regeringen går på TMF:s linje - amorteringskravet ska utredas

TMF får nu gehör för en av sina viktiga bostadspolitiska frågor – att utreda amorteringskravet samt bolånetak. Regeringen aviserade under torsdagen att de ger en utredningskommitté i uppdrag att se över hur bolånetaket och amorteringskrav fungerat. Utredningen ska också titta på om amorteringskraven kan göras om.

14 april 2023
Hus med papper - amortering
Foto: Mostphotos

- Beskedet är mycket glädjande eftersom detta är en fråga som TMF drivit länge och nu äntligen får gehör för. Kraven och bolånetaken har lett till stora utestängningseffekter, säger TMF:s vd David Johnsson.

- TMF är naturligtvis för en sund amorteringskultur och kreditgivning, men vi vill samtidigt betona att bankerna är bättre skickade att göra detta efter individuell bedömning. Ett utredande av amorteringskravet, och eventuellt avskaffande, vore den pusselbit som behövs för att säkerställa att människor med arbete och ordnad ekonomi får en möjlighet att förverkliga sina bostaddrömmar och komma in på bostadsmarknaden.

Gustaf Edgren, TMF:s bostadspolitiske expert, utvecklar vidare:

- Vi välkomnar framför allt att utredningen ser över de hinder som bolånetaket och kontantinsatskravet utgör eftersom de slår extra hårt på det egna ägandet och därmed småhusbebyggandet. Totalt sett förespråkar vi en ansvarsfull kreditgivning med större flexibilitet.

Tidigare i år aviserade regeringen att man kommer att tillsätta en utredning för att se över amorteringskraven och bolånetaket. Nu presenterar finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) direktiven till utredningen.

Syftet enligt Wykman är att utveckla makrotillsynen snarare än att avveckla den och uppdraget för utredningen blir att analysera hur bland annat bolånetak och amorteringskrav har fungerat. 

– Riskerna med hushållens höga skuldsättning behöver hanteras, och de regelverk som används för detta ska vara effektiva och proportionerliga. Hur detta bäst låter sig göras är en viktig och svår fråga och en gedigen utredning kan bidra till att fördjupa kunskaperna. Syftet är att utveckla makrotillsynen, inte avveckla den, särskilt då kunskapsläget ständigt går framåt, säger han i en presskommentar.

Kommittén består av professorn Peter Englund, ordförande, dekanen Susanne Ackum och professorn John Hassler. Ett antal sakkunniga från akademin, statsförvaltningen och näringslivet kommer också att bjudas in att medverka i utredningen.  

Kommittén ska redovisa sitt uppdrag senast den 31 oktober 2024.