”Det kommer att bli högintensivt”
Några veckor innan hennes första avtalsrörelse som förhandlingschef har Lag & Avtal gjort en längre intervju med Anna Freij – i hennes viktiga roll för två av Industriavtalets arbetsgivarorganisationer, Grafiska Företagen och Trä- och Möbelföretagen (TMF). Tuffare tider stundar, parallellt med en pågående varselvåg - ändå är Anna Freij optimist.
Anna Freij påpekar att facken inom industrin kommit med det högsta yrkandet i Industriavtalets historia, vilket är oroande, eftersom övriga kostnader samtidigt skenar.
– De grafiska företagen är elintensiva. Elkostnaderna kan de inte ta igen genom att höja priserna. Vi är jätteoroliga för det. Och på TMF:s område ser vi att småhustillverkningen stannat av.
Hennes uttalanden ska inte ses som ett försök att positionera sig inför förhandlingarna, säger hon. Det handlar om äkta oro.
– Både vi och facken ser ju hur varslen på TMF:s område ökat markant under hösten. Vi är uppe i omkring 1 000 personer redan.
Småhustillverkarna befinner sig högst upp i förädlingskedjan och drar med sig många underleverantörer av kök, badrum, byggskivor och golv, påpekar Anna Freij, företag som också är medlemmar i TMF. Nedgången har alltså redan börjat och vi bör räkna med en fortsättning, tror hon.
– Det är min oro. Tyvärr ser nog Q1 och Q2 ännu mörkare ut.
Anna Freij tycker att de fackliga lönekraven bygger på det som varit.
– Facken tittar för mycket bakåt. Visst, företagen har klarat sig ganska bra. Till viss del har de återhämtat sig efter pandemin. Men nu ska vi träffa avtal framåt. Det är ett mycket tufft ekonomiskt läge och vi vet inte hur lång eller djup lågkonjunkturen blir.
Vid sidan av att hålla emot fackliga lönekrav, så att arbetskraftskostnaderna inte sticker iväg, är behovet av flexiblare arbetstidsförläggning den verkligt stora frågan för medlemsföretagen, menar Anna Freij. Grafiska Företagen och TMF vill även se över ledighetsreglerna.
Läs hela intervjun på Lag & Avtals webbplats.