Ecodesign for Sustainable Products (ESPR)
För att mana fram den cirkulära ekonomin kom lagförslaget Ecodesign for Sustainable Products (ESPR) den 30 mars 2022. Detta förslag inbegriper dels krav på ecodesign, dels krav på införande av digitala produktpass.
EU-kommissionen vill dra tillbaka dagens ekodesigndirektiv, som funnits under lång tid, och ersätta det med en förordning. Det tidigare direktivet berörde energirelaterade produkter som t.ex kylskåp, värmepumpar eller tvättmaskiner.
Skillnaden mellan en förordning och ett direktiv är att förordning ska implanteras rakt av som nationell lagstiftning i alla medlemsstater medan för ett direktiv så har medlemsstaterna viss frihetsgrad att anpassa lagstiftningen, så en förordning innebär större harmonisering mellan olika medlemsstater vilket vi i grunden är positivt inställda.
ESPR-lagstiftningen utgör en övergripande lagstiftning där mer produktspecifika krav ska tas fram i kompletterande lagstiftningsakter och mejslas fram i särskilda Ecodesignforum – en slags expertgrupper. Dessa forum ska bestå av flera olika intressenter som NGO:er, miljöorganisationer, konsumentorganisationer, industri, näringsliv och representanter från medlemsstater.
Ecodesignkrav – övergripande:
- Slitstyrka/varaktighet (kvalitet), återanvändbarhet, uppgraderingsbarhet, reparerbarhet
- Innehåll av “Substances of concern”
- Energi- och resurseffektivitet
- Återvunnet innehåll
- Återtillverkning och högkvalitativ återvinning
- Ekologiska fotavtryck inkl. klimat & miljö
- Generering av avfall
Produktspecifika krav i kompletterande lagstiftningsakter.
Digitala produktpass (DPP)
- Konsumentens medvetna val
- Kanalisera information längs värdekedjan – underlätta för cirkulär ekonomi
- ”Data carrier” ska finnas fysiskt på produkten, på förpackning eller i dokument
- Decentraliserat system
- Informationen ska referera till produktmodell, batch eller artikel
- Omfattande informationskrav!
Produktspecifika krav i kompletterande lagstiftningsakter.
- The Green Deal, eller den gröna given, kom 2019. och är EU:s tillväxtstrategi för en modern, resurseffektiv och konkurrenskraftig ekonomi för ett klimatneutral EU 2050.
- CEAP, eller handlingsplanen för cirkulär ekonomi, presenterades 2020 och är en viktig del av den gröna given. CEAP består av 35 olika åtgärder och initiativ fördelade på 7 områden.
- Lagförslaget om krav på ekodesign för hållbara produkter, Ecodesign for Sustainable Products (ESPR), kom 2022. Förslaget inkluderar krav på hur produkter ska designas samt åtföljas av digitala produktpass. ESPR utgör övergripande lagstiftning där produktspecifika krav tas fram i kompletterande lagstiftningsakter.
- Lagförslaget ESPR hanteras inom EU-parlamentet och Ministerrådet där omröstning sannolikt kommer att ske under 2023 eller tidigt 2024.
- Efter att den övergripande lagstiftningen har röstats fram så kommer s k Work Plans, eller arbetsplaner, att publiceras med utvalda produktgrupper i en första omgång av lagstiftningen. Därefter påbörjas arbetet med att utveckla produktspecifika krav i kompletterande delegerade akter. Uppskattningsvis tar det cirka 2 år att ta fram en delegerad akt för en typisk produkt och man planerar för cirka 30 delegerade akter fram till 2030 inom ramen för ESPR.
TMF har tidigare fått information om att elektronik, information & kommunikationsteknologi, textilier, mellanprodukter som cement och stål samt möbler ska ingå. Detta är dock inte officiellt bekräftat och det är först när EU-parlamentet och ministerrådet klubbat den övergripande lagstiftningen som kommissionen lägger fast en working plan och påbörjar arbetet med de delegerade akterna där sannolikt möbler kommer att ingå. Det arbetet startar tidigast 2024 och man räknar med i snitt cirka två år att ta fram en kompletterande lagstiftningsakt med produktspecifika krav.
TMF har målmedveten ambition om att ingå i de expertgrupper, Ecodesignforum, som ska tillsättas för att arbeta fram de produktspecifika krav som berör TMF:s medlemsföretag. Sannolikt kommer Möbel & inredning att vara en av de första produktgrupperna att beröras och där har TMF tillsammans med EFIC redan erbjudit EU-kommissionen sina beredvillighet att bistå.
Senast uppdaterad: 2023-07-06
- EFIC position paper accompanying ESPR consultation - May 2023
- Swedish Enterprise comments on the new product priorities under the ESPR - Swedish Enterprise May 2023
- Position paper on ESPR - EFIC June 2022
- Svenskt Näringslivs remissvar gällande ESPR - juni 2022
- Position paper Digital product passports - Swedish Enterprise Nov 2021
- Position Paper Sustainable Products Initiative - EFIC June 2021
Som medlem får du ta del av medlemsexklusivt innehåll
- Vi ger dig ett effektivt stöd som chef. Tillsammans bygger vi din kunskap.
- Ta de lav branschanpassade kollektivavtal som underlättar vardagen
Problem med inloggningen?
Kontakta oss på info@tmf.se - alla vardagar kl 08:30-16:00.
Problem med inloggningen?
Kontakta oss på info@tmf.se - alla vardagar kl 08:30-16:00.
Problem med inloggningen?
Kontakta oss på info@tmf.se - alla vardagar kl 08:30-16:00.
Ett medlemskonto har nu skapats och ett aktiveringsmail har skickats till angiven e-postadress.
Klicka på länken för att aktivera ditt konto.
Problem med inloggningen?
Kontakta oss på info@tmf.se - alla vardagar kl 08:30-16:00.
Problem med inloggningen?
Kontakta oss på info@tmf.se - alla vardagar kl 08:30-16:00.
Problem med inloggningen?
Kontakta oss på info@tmf.se - alla vardagar kl 08:30-16:00.