Placeringstid - 24 månadersregeln

24-månadersregeln i uthyrningslagen 

Som en del av de förändringar i lagstiftningen kopplat till LAS-reformen som trädde i kraft den 1 oktober 2022 fastställdes den s.k. ”24-måndersregeln” i § 12a uthyrningslagen. Lagen innebär ytterligare skyldigheter för kundföretag som hyr in arbetstagare från bemanningsföretag, gentemot sina inhyrda arbetstagare. 

Skyldigheterna enligt bestämmelsen aktualiseras efter 24 månaders inhyrning, vilket innebär det att regeln gäller från och med den 1 oktober 2024. 

Vad innebär 24-månadersregeln? 

Om en inhyrd arbetstagare varit placerad hos ett kundföretag på samma driftsenhet under sammanlagt mer än 24 månader inom en 36-månadersperiod, måste kundföretaget erbjuda den inhyrda arbetstagaren

  1. en tillsvidareanställning, eller
  2. betala en ersättning motsvarande två (eller i vissa fall tre) månadslöner.

Regeln innebär en individuell rättighet för varje inhyrd arbetstagare som överskridit 24 månaders placeringstid. Därmed behöver kundföretag göra en enskild bedömning för varje inhyrd arbetstagare rörande beräkning av placeringstid och vilket av alternativen man vill välja.

  1. Erbjuda inhyrd arbetstagare en tillsvidareanställning

    Om ett kundföretag väljer att erbjuda en tillsvidareanställning och den inhyrda konsulten tackar ja, upphör anställningen i bemanningsföretaget i samband med att hen tillträder anställningen hos kundföretaget. Erbjudandet ska lämnas senast en månad efter att 24-månadersgränsen har överskridits. 

    Om arbetstagaren tackar nej till anställningserbjudandet hos kundföretaget har kundföretaget ändå uppfyllt sina skyldigheter enligt lagen. Följden blir då att inhyrningen kan fortsätta som vanligt. Inget ytterligare erbjudande behöver lämnas eller ersättning behöver betalas.

  2. Att betala en ersättning till inhyrd arbetstagare

    Vill kundföretaget inte erbjuda den inhyrda arbetstagaren en tillsvidareanställning kan kundföretaget istället välja att betala en ersättning.

    Ersättningen ska alltid motsvara två månadslöner om situationen avser en tjänsteman. Gäller situationen en arbetare på ett avtalsområde där huvudavtalet gäller, ska istället tre månadslöner betalas.

    Inom TMF:s avtalsområden har huvudavtalet antagits på avtalsområdena med Kommunal, men inte med GS, på arbetarsidan. Avser ersättningen en inhyrd arbetstagare på ett avtalsområde med Kommunal ska företaget därför betala tre månadslöner och gäller det ett av GS avtalsområden ska istället två månadslöner betalas. Det är den fasta månadslönen som arbetstagaren har hos bemanningsföretaget som ska användas vid beräkningen.

    Betalningen ska göras till den inhyrda arbetstagaren senast en månad efter att 24-månadersgränsen överstigits. Det är kundföretaget som ansvarar för att utbetalningen genomförts, att arbetsgivaravgifter betalas och att preliminärskatt dras. Ersättningen är däremot inte pensions- eller semesterlönegrundande​. 

Viktigt för kundföretag som hyr in arbetstagare

Det är viktigt att kundföretaget noggrant håller reda på hur länge varje inhyrd arbetstagare har varit placerad på varje driftsenhet. Det påverkar inte bedömningen om den inhyrda arbetstagaren har varit inhyrd via flera olika bemanningsföretag utan all placeringstid sammanräknas. 

Vidare behöver kundföretaget i god tid avgöra hur en inhyrd arbetstagare som kommer att överstiga 24-månaders gränsen ska hanteras. Att inte fullfölja skyldigheterna i rätt tid kan innebära skadestånd. 

Notera att ett ”bemanningsföretag” enligt uthyrningslagen är en fysisk eller juridisk person som har arbetstagare anställda i syfte att hyra ut dessa till kundföretag för arbete under kundföretagets kontroll och ledning. Om det uthyrande företaget uppfyller definitionen enligt ovan (och det rör sig om en uthyrning under kundföretagets kontroll och ledning) omfattas situationen av uthyrningslagens regler och skyldigheterna för kundföretaget enligt ovan uppstår. 

Hjälp från TMF

För att underlätta processen har TMF tagit fram en mall för alternativ 1) erbjuda tillsvidareanställning eller 2) utbetalning av ersättning. Mallarna finns här att ladda ner. I mallarna finns även mer information om vad man ska tänka vid respektive alternativ. 

Senast uppdaterad: 2024-11-15

Som medlem får du ta del av medlemsexklusivt innehåll

  • Vi ger dig ett effektivt stöd som chef. Tillsammans bygger vi din kunskap.
  • Ta de lav branschanpassade kollektivavtal som underlättar vardagen
Saknar du ett medlemskonto? Registrera här
Glömt lösenord?
Felaktiga inloggningsuppgifter
Du loggas in
Logga in
Registrera webbkonto
Endast för befintliga medlemmar. Bli medlem
Angivet organisationsnummer / medlemsnummer kunde inte hittas i medlemsregistret.
Logga in
Registrera webbkonto
Kontot kunde inte skapas. Kontakta supporten. Ett konto med denna E-post finns redan registrerad. Tips: använd glömt lösenords-funktionen.
Ditt webbkonto har registrerats

Ett medlemskonto har nu skapats och ett aktiveringsmail har skickats till angiven e-postadress.

Klicka på länken för att aktivera ditt konto.

Logga in
Glömt ditt lösenord?
Skriv in din e-postadress nedan så skickar vi ett nytt lösenord till din e-postadress som du sedan kan andra under mina sidor.
Lösenordet kunde inte återställas.
Logga in
Glömt lösenord?
En återställningslänk har skickats till angiven mailadress.